To content, skip menu

Autoaanpassingen om met een rolstoel systeem in en uit de auto te komen

Voor iedereen die een rolstoel gebruikt, maar moeite heeft om de transfer naar de autostoel te maken, zijn er rolstoel systemen waarbij de rolstoel in de auto komt en de passagiersstoel vormt:

 • De gehele rolstoel wordt de voorstoel voor de passagier of bestuurder met behulp van een lift.
 • Carony systeem, hierbij wordt de wielbasis van de rolstoel losgekoppeld en de voetsteunen eraf gehaald. De gebruiker wordt dan met stoel in de auto getild. De overgebleven wielbasis en voetsteunen dienen apart te worden opgeborgen.

Deze systemen bieden de rolstoelgebruiker de mogelijkheid om plaats te nemen voorin de auto, zonder het maken van een transfer. Deze systemen passen echter niet in alle modellen auto en dienen vaak te worden bediend door een begeleider.

Draaistoelen om in en uit de auto te komen

Een draaistoel kan een goed hulpmiddel zijn als u problemen heeft om de transfer naar de autostoel te maken. De stoel biedt ook de mogelijkheid aan een begeleider om u beter in de stoel te positioneren en zo ook uw benen een goede plaats te geven. Er zijn 2 types draaistoelen:

 • Elektrische of met hand bedienbare draaistoelen
 • Draaibare stoelen die omhoog en omlaag kunnen bewegen om toegang tot hogere auto's zoals MPV's of busjes te vergemakkelijken.

Aandachtspunten:

 • Beenruimte, er is extra beenruimte nodig om de stoel te kunnen draaien in de auto
 • Handbewogen draaistoelen vereisen fysieke kracht van begeleider, helemaal bij zwaardere passagiers
 • Passagier airbag moet worden uitgeschakeld
 • Deurhoogte moet voldoende zijn, soms zal passagier moeten bukken
 • De originele gordels van de auto kunnen worden gebruikt

Transfer hulpmiddelen om in en uit de auto te komen

Als de toegang tot de autostoel vanuit zittende of staande positie moeilijk is, zijn er een aantal hulpmiddelen verkrijgbaar:

 • Draai- schuif kussen: dit is een 2 laag kussen dat op de zitting van de auto wordt gelegd. De bovenste laag is draaibaar om de belasting van rug en heupen bij het instappen te verlagen. De onderste laag kan uitschuiven zodat u een stukje buiten de autostoel kunt gaan zitten. Dan terug op de stoel en de benen in de auto plaatsen.
 • Been til hulp: dit is een touw of stok met een lus voor de voet waarmee u met de hand, een voor een, uw benen in de auto kunt tillen zonder hulp van iemand anders.
 • Transfer plank: een transferplank is recht, gebogen of hoekig. Deze plank kan het gat tussen rolstoel of scootmobiel en de autostoel overbruggen. Dit hulpmiddel kan geschikt zijn voor mensen die geen staande transfer kunnen maken. De rolstoel wordt naast de passagierstoel gezet, de transfer plank overbrugt de afstand en passagier schuift op de autostoel.

Tot slot zijn er diverse handgrepen, beensteunen en opstaptreden om in uw auto te plaatsen, die het instappen vergemakkelijken.

Bespaar tijd en geld:

Vergelijk kosteloos offertes van betrouwbare leveranciers

Met erkende keurmerken:

Het SSL Certificaat zorgt ervoor dat u er zeker van kunt zijn dat uw gegevens veilig via https naar ons verzonden worden.
positive SSL

Uw gegevens zijn veilig!