To content, skip menu
Zonnepaneel Header 529X290 75 Lanczos3 No Cc 0

Zonnepaneel systemen

Grofweg zijn zonnepaneel systemen in te delen in verschillende soorten: een netgekoppeld of een autonoom zonne-energie systeem. Ook is een indeling mogelijk in een zonne-energie systeem met fotovoltaïsche cellen of een thermisch zonne-energie systeem.

Netgekoppeld zonnepaneel systeem
De meest gangbare zonnepaneel systemen in Nederland zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Dit biedt het voordeel dat de extra opgewekte maar niet gebruikte energie aan het net geleverd wordt. Hiervoor ontvangt u een zogeheten terugleververgoeding van de netbeheerder. Andersom geldt ook dat wanneer het zonnepaneel systeem te weinig elektriciteit levert (bijvoorbeeld 's nachts) u gebruik kunt maken van elektriciteit via het net.

Autonoom zonnepaneel systeem
In sommige gevallen is het niet mogelijk een zonnepaneel systeem te koppelen aan het elektriciteitsnet. Denk bijvoorbeeld aan een afgelegen vakantiehuisje, straatverlichting in een afgelegen gebied, een boot of informatieborden langs snelwegen. In die situaties is een autonoom zonnepaneel systeem een uitkomst. Deze zonnepalen werken op een accu. Overdag slaan de zonnepanelen de opgewekte elektriciteit op in de accu (feitelijk een grote batterij). Overdag, maar ook 's avonds en 's nachts geeft de accu de benodigde energie weer af. Let bij een autonoom zonnepaneel systeem wel op: als de accu leeg is, is het niet mogelijk over te schakelen op het elektriciteitsnet zoals bij een netgekoppeld systeem.

Verschil netgekoppeld of autonoom zonnepaneel systeem
Net als bij gewone batterijen bevatten zonnepaneel systemen met accu echter meer schadelijke stoffen voor het milieu. Een netgekoppeld systeem is daarom milieuvriendelijker dan een autonoom zonnepaneel systeem. Ook is een netgekoppeld zonnepaneel systeem goedkoper. 

Fotovoltaïsche zonnecellen
Fotovoltaïek is de omzetting van lichtenergie in elektrische stroom. Een zonnepaneel op basis van fotovoltaïsche cellen bevat twee lagen silicium. Zonne-energie die het paneel bereikt, wekt een elektrische spanning tussen deze twee laagjes op. Dit heet een fotovoltaïsche reactie. De elektrische spanning wordt via een omvormer naar elektriciteitskabels geleidt, die de stroom naar de apparaten in huis geleiden. Het vermogen van een zonnepaneel om elektriciteit op te wekken, drukken we uit in kilowatt (kWh). Deze website gaat in op deze vorm van zonnepanelen.

Thermisch zonne-energie systeem
Een thermisch zonne-energie systeem is anders van opbouw dan een systeem op basis van fotovoltaïsche cellen. Thermische zonne-energie wekt warmte energie op met behulp van een boiler waar platen, spiegels of lenzen aan te pas komen. Deze hulpmiddelen helpen om de zonne-energie te bundelen of concentreren waardoor het vocht in de boiler eerst stoom levert. Daarna wordt de stoom pas omgezet in elektriciteit. Bekende thermische zonne-energie systemen zijn torensystemen, parabolische troggen, parabolische schotels of zonne-schoorstenen. Thermische zonne-energie systemen worden vooral gebruikt voor industriële of zakelijke doeleinden. Deze website laat deze vorm van zonne-energie systemen buiten beschouwing.

Vul het formulier hiernaast in en ontvang binnen een uur 3 offertes en bespaar tijd en geld op uw zonnepaneel systeem!

Bespaar tijd en geld:

Vergelijk kosteloos offertes van betrouwbare leveranciers

Met erkende keurmerken:

Het SSL Certificaat zorgt ervoor dat u er zeker van kunt zijn dat uw gegevens veilig via https naar ons verzonden worden.
positive SSL

Uw gegevens zijn veilig!