To content, skip menu
Zonnepaneel Header 529X290 75 Lanczos3 No Cc 0

Zonnepaneel werking

Hoe zit de technologie van zonnepanelen nu precies in elkaar? Hoe ontstaat elektriciteit of warmte uit zonne-energie? Een zonnepaneel bevat twee lagen silicium. Zonne-energie die het paneel bereikt, wekt een elektrische spanning tussen deze twee laagjes op. Dit heet een fotovoltaïsche reactie. De elektrische spanning wordt via een omvormer naar elektriciteitskabels geleidt, die de stroom naar de apparaten in huis geleiden. Het vermogen van een zonnepaneel om elektriciteit op te wekken, drukken we uit in kilowatt (kWh).

Vermogen van een zonnepaneel
Omdat de hoeveelheid zonne-energie kan wisselen, is het vermogen van een zonnepaneel ook wisselend. Om toch duidelijkheid te geven over de maximale capaciteit van een zonnepaneel, staat de watt piek (WP) op het paneel. Afhankelijk van de hellingshoek en de windrichting van de zonnepanelen, is het mogelijk de werkelijke opbrengst uit te rekenen. Gemiddeld genomen levert een netgekoppeld zonnepaneel systeem 90 - 110 kWh elektriciteit per m2. Een autonoom zonnepaneel systeem levert gemiddeld 40 kWh per m2.

Zonnepanelen en een bewolkte lucht
Overigens is het niet zo dat alleen zonlicht de energie kan opwekken. Ook bij een bewolkte lucht kan voldoende krachtige zonne-energie het paneel bereiken om de elektriciteit op te wekken. Is dat toch niet het geval, dan is dat nog steeds niet merkbaar. Op echte zonnige dagen slaat de omvormer het overschot aan energie op (de energie die wel wordt opgewekt maar niet direct wordt gebruikt). Op minder zonnige dagen komt deze energie vrij (dit wordt ook wel 'salderen' genoemd).

Locatie van zonnepanelen
De beste plaats voor zonnepanelen is het dak, hier kan de zonne-energie de zonnepanelen goed bereiken.

Vul het formulier hiernaast in en ontvang binnen een uur 3 offertes en bespaar tijd en geld op uw zonnepaneel systeem!

Bespaar tijd en geld:

Vergelijk kosteloos offertes van betrouwbare leveranciers

Met erkende keurmerken:

Het SSL Certificaat zorgt ervoor dat u er zeker van kunt zijn dat uw gegevens veilig via https naar ons verzonden worden.
positive SSL

Uw gegevens zijn veilig!